2015
Hamlet av William Shakespeare (1600)

Hamlet: pjäsernas pjäs, tragediernas tragedi; kärt barn har många namn. Hamlet får av sin faders ande reda på att hans far mördats och berövats både kungakronan och drottningen. Hamlet brottas med denna uppenbarelse såväl som med kärleken till Ofelia och sina egna frågeställningar kring hämnd, liv och död. Pjäsens slut är grymt, då huvudpersonerna faller som käglor. Definitionen på en tragedi kan aldrig vara mer sann än i Hamlet.

 

2014
Fadren av August Strindberg (1887)

Handlingen är berömt för att kretsa kring sitt stora tema – faderskapet. Huvudpersonerna är ryttmästarn och Laura. Deras dotter Bertha hamnar mittemellan deras kamp. Ryttmästarn vill ha bort sin dotter Bertha från hemmet, som han menar i allt för hög grad styrs av kvinnor. Modern Laura vill att Bertha ska vara kvar i hemmet. Enligt pastorn, som är bror till Laura, skyr hans syster inga medel för att få sin vilja igenom. Doktorn anländer och båda kontrahenterna försöker få honom på sin sida, medan ryttmästarns gamla amma oroas över stridigheterna. De båda militärerna Nöjd och ryttmästarns kalfaktor står beredda att komma till ryttmästarns undsättning, eller? Det är upplagt för en maktkamp på högsta nivå.

 

2014
En midsommarnattsdröm av William Shakespeare (1595)

En midsommarnattsdröm leker med fantasin och poängterar att allt just bara är en – dröm. En produktion som också innehöll sång och musik.2013
Påsk av August Strindberg (1901)

Påsk hade samma år den skrevs svensk urpremiär på Trädgårdsgatan i Stockholm. Rollfiguren Eleonora baserar sig på Strindbergs egen syster Elisabeth Strindberg som led av depression och förföljelsemani.

 

2013
Romeo och Julia av William Shakespeare (1596)

Romeo och Julia är den odödliga tragedin, där hat besegras av kärlek, men till ett mycket högt pris. Noterbart är att Romeo och Julia inte skrevs av Shakepspeare, utan är endast bearbetad av Shakespeare. Handlingen och ramarna fanns som novell så tidigt som 1554, författad av italienaren Bandello. Tydligen blev den snabbt populär för redan 1559 fanns den på franska, och ytterligare tre år senare, 1562, fanns den som en episk dikt på engelska av den engelske poeten Arthur Brooke, som också ska ha varit Shakespeares närmsta källa när han så småningom tog sig an verket omkring 1594-1595. Shakespeare ändrade emellertid en hel del, bland annat teckningen av amman, som i Brookes dikt enbart var cynisk, blev hos Shakespeare mer hjärtlig och komisk. Mercutio är en karaktär som helt är Shakespeares skapelse.

 

2012
PELIKANEN av August Strindberg (1907)

Pelikanen är det fjärde av fem kammarspel, och Strindbergs attack mot den traditionella modersbilden. Modern tror sig vara som pelikanen, vilken utger sitt eget blod till sina barn, men i själva verket är det tvärtom.

 

2012
I Rom av August Strindberg (1870)

I Rom är ett ungdomsdrama skrivet på vers. Den unge skulptören Thorvaldesen arbetar i sin atelje i Rom och slits mellan faderns önskan att han ska lämna Rom och ge upp sitt konstnärsskap, eller stanna kvar och utöva sin kallelse. Om det nu är en kallelse? Har han en särskild kallelse och är den isåfall sänd av Gud? Detta är frågor Thorvaldsen brottas med.